maanantai 17. syyskuuta 2012

Valkuaisen vaikutus hedelmällisyyteen

Ihmisillä liiallisen valkuaisen vaikutuksia hedelmällisyyteen ei ole tutkittu, mutta eläimillä siitä on näyttöä. 

Liiallinen valkuainen rasittaa myös munuaisia, koska se muuttuu elimistössä typeksi. Se sysäys miksi aloin selaaminen nettiä asian tiimoilta tapahtui eräällä nauta luennolla. Luennoitsija mainitsi ohimennen että liika valkuainen aiheuttaa lehmillä munasolujen monirakkulaisuutta. Yhdistin päässäni että valkuaiset tulee ihmiselle maidosta ja itse juon ihan liikaa maitoa (noin 1l/pv plus juustot, jugurtit ym), niinpä selasin vähän nettiä ja tälläistä löysin:


Lehmillä liiallinen valkuaisruokinta on harvinaista Suomessa (valkuainen on kallista). Valkuainen vaikuttaa kohdun limakalvoon, sukusoluihin, hormonitoimintaan ja maksan urasynteesiin. Kun naudoilla lisättiin valkuaisen saantia huomattavasti yli suositusten (16% 19-21% ka), niin hedelmällisyys laski noin 12%. Kaikissa kokeissa näin ei kumminkaan tapahtunut. Tutkimuksen mukaan valkuaisen vaikutus hedelmällisyyteen on kummikin pieni, kunhan valkuaisen saanti pidetään suhteellisen sopivana.

Olisi hauska tietää miten valkuaisen liika saanti vaikuttaa ihmisen hedelmällisyyteen, vaikkakin eläimillä vaikutus oli vähäinen tai 12%, niin mielestäni ruualla mitä syömme on suuri vaikutus hedelmällisyyteen ja siitä pitäisikin saada ehdottomasti lisää tutkimustietoa! Valkuaisen liika saannin vaikutuksesta monirakkuloihin en kumminkaan löytänyt tietoa. Etsinnät jatkuvat.

WHO suositus valkuaisen päiväannokseksi (ihmisellä) on noin 37g

http://www.vau.fi/Yritamme-lasta/Naisen-hedelmallisyys/Herkutellen-hedelmalliseksi/
http://ammattilaiset.valio.fi/maitojame/9_00/valkruok.htm
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0701/5.htm
http://hevonen.nettisivu.org/hevosen-hoito-ja-ruokinta-mita-hevoselle-voi-syottaa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti